Opleidingsconcept
In de opleiding Bouw mbo+ staat de bouwpraktijk centraal. De opleiding is een combinatie van een Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) en een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). De eerste twee jaar zit je 60 weken op school en loop je 20 weken stage.  In jaar 3 en 4 treed je in dienst van Bouwmensen Zuid-Holland Zuid en ga je werken in een bouw- of infra-omgeving. Tussendoor kom je een paar keer terug naar school om examens te doen.

Zelfstandig
Tijdens je opleiding ben je dus voor een groot deel (betaald) aan het werk in de beroepspraktijk. En dat is precies het verschil ten opzichte van gelijksoortige opleidingen. Omdat je jouw skills grotendeels op de werkvloer ontwikkelt, krijg je al snel het niveau dat nodig is om zelfstandig en professioneel je toekomstige functie in het middenkader te kunnen uitvoeren.

Marcel, docent:

“Ik zoek gemotiveerde studenten die er voor willen gaan”

Projectonderwijs
De uren die je op school doorbrengt, besteed je aan projecten die direct gerelateerd zijn aan praktijksituaties. Deze projecten worden technisch gezien gecompliceerder naarmate de opleiding vordert. Telkens komen alle (bouw)fasen van een project aan bod. Ook wordt ruime aandacht besteed aan eigentijdse vormen van projectorganisatie, aanbestedingsvormen en ondernemen.

Werkritme
Omdat je op school, acht uur per dag, projectmatig werkt, kom je ook hier in een werkritme. Het voordeel hiervan is dat je vrijwel geen huiswerk hebt.

Hakim, student derdejaars:


“8 uur per dag school veel? Nee hoor, ik werk 8 uur per dag aan mijn toekomst!”

Ervaringen delen
Naast het opdoen van vakkennis krijg je op school algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen. En kun je je ervaringen delen door je eigen, nieuwe inzichten te spiegelen aan inzichten van anderen. Daarnaast leer je plannen en organiseren en ontwikkel je je persoonlijke, emotionele en sociale vaardigheden;  je ‘soft skills’.


Na je studie?
Welke vooropleiding heb je nodig?